Etsivä löytää, niinhän sitä sanotaan. Ja etsintää on tarvinnut meidänkin tehdä omille hevosille löytääksemme sopivat rehut. Homma on meidän osalta lähtenyt liikelle oman ravihevosen ongelmista, joihin oli jo kyllä useamman vuoden ajan puututtu muuttamalla ruokintaa luonnollisempaan suuntaan. Sitten sattumalta löysimme Blue Chip Pro rehun, jota päätimme kokeilla. Otimme myös alkuun Vital Herbsin Drainage yrttisekoituksen mukaan puhdistamaan hevosen maksaa ja munuaisia. Melko pian muutoksia alkoi näkyä hevosen ulkoisessa olemuksessa ja lihasmassa alkoi tulla aikaisemmin lihasköyhään takaosaan. Vauhti lisääntyi ja tulokset paranivat. Kovista starteista huolimatta hevonen näytti pyöreältä sekä lihaksikkaalta. Ja mikä parasta hevosen ulkoinen olemus huokui itsevarmuutta ja rauhallisuutta. 

Uskomme, että muutos jonka omassa hevosessamme saimme nähdä on mahdollista myös muilla hevosilla. Niin kuin monesti sanotaan, "tieto lisää tuskaa". Ja tiedonjano on vienyt meitäkin monissa asioisssa eteen päin, mutta antanut myös lisää ajattelemisen aihetta. Hevosen ruokinta on parhaimmillaan hyvin yksinkertaista, mutta asiat voivat mennä myös pahasti solmuun. Kantapään kautta on tullut oppittua monia asioita. Ongelman syy voi olla pintaa syvemmällä ja ihan toisaalla kuin mistä hevonen oirehtii. 

Luonnolliset, puhtaat ja kuumentamattomat rehut

Valitsemissamme rehuissa on ollut selkeä ajatus, millaisia tuotteita haluamme myydä. Emme siis valinneet halvimpia rehuja, mikä ehkä olisi varmasti ollut helpompi markkinoida asiakkaille. Vaan tärkein kriteeri on ollut hevosten hyvinvointi. Rehuja, mitkä pitää hevosen terveenä, elinvoimaisena ja suorituskykyisenä. Oma uskomme on ollut luja korkealaatuisiin luonnon raaka-aineisiin, orgaanisiin kivennäisiin ja kuumentamattomaan rehuun.Ja matkan varrella saamamme asiakaspalaute on luonut lisää uskoa valitsemallemme tielle. Matka jatkuu ja näillä perusteilla olemme myös valmiita ottamaan uusia rehusarjoja myyntiin

Hevosten ruokinta on haastavaa varsinkin täällä meillä Suomessa vuodenaikojen vahtelusta johtuen. Emme pysty tarjoamaan hevosille niiden tarvitsemaa tasalaatuista ruokintaa. Jos olemme löytäneet hyvän balanssin tälle sisäruokintakaudelle, niin kannattaa olla onnellinen siitä. Tilanne voi muuttuu hetkessä, vaikka tallille tuleen uuden heinäerän johdosta. Siksi suosittelemme ottamaan ainakin ihan perusanalyysin heinistä, koska silloin osaamme reagoida tilanteisiin oikealla tavalla. Toki hevosissa kuin meissä ihmisissäkin on eroavaisuksia millä tavalla elimistömme reagoi.

Puhdas vesi ja laadukas heinä ovat aina kaiken ruokinnan suunnittelun kulmakiviä. Niitä ei voi korvata millään, joten siksi niihin on syytä panostaa enemmän kuin mihinkään muuhun hevosen ruokinnassa. Myymillämme rehuilla sitten vain täydennetään heinän vähäistä vakuaista, kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja. Toki jotkut urheiluhevoset tarvitsevat lisäenergiaa suorituksiin. Muistuksena kuitenkin, että oma ravurimme juoksi 7dl Blue Chip Prota päivässä totokolmikoihin ja mikä ihmeellisintä oli se, että se pysyi sopivan pyöreässä kunnossa kovista starteista huolimatta. Määrä ei siis useinkaan ratkaise vaan laatu ja monesti vähemmän voi ollakin enemmän. 

Myymissämme rehuissa on pienet syöttömäärät ja monissa niissä on myös matalat tärkkelykset. Orgaanisesti (aminohappo/glysiini kelaatteina)sidotut kivennäisaineet imeytyy paremmin ja niitä tarvitsee vähemmän. Siksi pienestä syöttömäärästä hevoset saa sopivasti energiaa, mutta niille pystytään silti turvaamaan tärkeiden hivenaineiden ja vitamiinien saanti. Lisäksi rehujen laadukkaat raaka-aineet käsitellään hellävaraista kuumentamatta niitä, jotta kaikki mahdolliset ravinteet säilyy hevosen ruokakupille asti. 

Vertaile rehujen hintoja päiväkustannuksella

Laadukkaat ja orgaanisia kivennäisaineita sisältävät rehut maksavat usein enemmän, mutta saattavat tulla pitkällä juoksulla halvemmiksi. Aina kannattaa laskea päiväkustannus, koska sen avulla rehujen hintoja pystyy vertaamaan. Meillä myynissä olevien täydennysrehujen Blue Chip, St.Hippolyt ja Agrobs syöttömäärät pyörii siellä 500g - 1 kg/ päivässä 500kg hevosella. Päiväkustannukset täydennysrehuilla on siellä 0,9 - 2,5 e  luokkaa päivässä. Nämä rehut usein hyvän heinän kanssa riittävät kattamaan hevosen tarvitsemat ravintoaineet. Mielestäni kustannus on vielä aika kohtuullinen. Vertailuksi voisi ottaa rehun, mikä maksaa 15 e / 20kg säkki ja syöttömäärä 500kg hevosella pyörii siellä 2-3 kg päivässä. Yleensä tämän hintaluokan rehussa ei ole orgaanisia kivennäisiä tai hivenaineita. Päivähinnaksi muodostuu 1,50 - 2,25 e/ pv. Näin päivähintaa tarkastellessa huomataankin, että vaikka säkki maksaa vähemmän voi päivähinta tulla yhtä kalliiksi tai jopa kalliimmaksi.

Usein kuulee, että täysrehua ei syötetä suositusten mukaan eli esim. 2-3kg/pv, koska hevosille tulee liikaa virtaa ja ne lihoo helposti. Ja näinhän se onkin, koska monissa rehuissa tärkkelyksen saanti nousee liian korkeaksi syötettäessä suositusten mukaan ja hevonen saa liikaa energiaa. Jos sitten omistaja varoo syöttämästä hevosta liian lihavaksi ja pienentää annosta jää ravintoaineiden saanti vajaaksi, koska suositukset on laskettu sen mukaan että ne täyttyy. Tällöin ruokintaan tulisi lisätä kivennäisvalmistetta, jotta taattaisiin päivittäisten kivennäisten ja vitamiinien saanti täydennettyä. Hevosten riittävää hivenaineiden ja vitamiinien saantia onkin tutkittu ja huomattu, että harrastehevosilla voi olla jopa 40-60% vajeita hivenaineista ja vitamiineista. Ja muistutuksena vielä, että vain vakavat ja pitkäaikaiset puutokset näkyy päälle päin. Toivottavasti alla olevasta taulukosta saat vinkkejä oman hevosesi rehuvalintaan. 

Perusruokinta: 

Blue Chip Original  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16261240

Natur Solo Mysli  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16247968

Gemuse-Kräuter-Mineralien  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16901844

Irish Mash  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16243538


Kilpahevosten ruokinta:

Blue Chip Pro  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16262784

StrukturE   http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17242339

Performance Mash http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17332023


Alkuperäisrotujen ruokinta:

Blue Chip Native  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16265466

Hesta Mix Mysli   http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17768848

Hesta Mix Light   http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17768953


Aineenvaihduntaongelmaisten ja ylipainoisten hevosten ruokinta:

Blue Chip Lami-Light  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16837374

Equigard Mysli  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16247813

Drainage yrttisekoitus  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16880159


Ruuansulatusherkkien hevosten ruokinta: 

Glyx Mash  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17397077

Alpen Grun Mash  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16896814

Equigard Mysli  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16247813

Natur Solo Mysli  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16247968

Medigest  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17767958


Heinän korvaajat ja täydentäjät:

Alpin LuzerCobs  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16524744

Heinäpelletti Wiesencobs  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17782593


Ravintolisät nivelille:

Blue Chip Dynamic  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/17499473

Blue Chip Joint  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16263030

Movicur  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16246878

So Sound  http://jrmpzyan.finqustore.com/tuote/16524669


Tilaa ilmainen rehunäyte

Olemme tarjonneet asiakkaillemme mahdollisuuksien mukaan näytepusseja rehuista, koska mikään ei ole niin ikävää kuin että hevonen jättää rehun syömättä. Omistajan ei siis tarvitse ostaa isoa rehusäkkiä tietämättä maistuuko rehu hevoselle. Tämän palvelun tarjoamme nyt myös verkkokaupassamme. Tilaa siis ilmainen rehunäyte, niin pääset testaamaan rehun maistuvuuden. Huomio, että saatavilla olevien rehunäytteiden saatavuus vaihtelee. 

Lisätietoa rehuista ja näytepusseista saat asiakaspalvelusta riijahasanen@gmail.com tai puh. 0405675848. 

Toivotammekin terveyttä hevosellesi ja herkullisia ruokintahetkiä!

                           Lansarin Tilan hevoset; Vilma, Vuokko ja Vinksi nauttivat päiväunia kesälaitumella.