Parasta parhaalle ystävälle!

Niin, onko olemassa sitä parasta rehua parhaalle ystävälle? Ja mistä niitä voisi saada? Onko meidän tyytyminen siihen lähikaupan rehusäkkiin oli sen sisältö sitten mitä tahansa? 

Lansarin Tallipuodissa olemme halunneet lisätä ja monipuolistaa Mikkelin alueella hevosrehujen tarjontaa reilun kolmen vuoden ajan. Homma on lähtenyt liikelle oman hevosen ongelmista, joihin oli jo kyllä useamman vuoden ajan puututtu muuttamalla ruokintaa luonnollisempaan suuntaan. Hyvät kokemukset Blue Chip Pro rehun ja Vital Herbsin Drainage yrttisekoituksen käytöstä innosti jälleenmyyjäksi ja lisää uskoa on luonut vuosien varrella saamamme asiakaspalaute. Tällä tiellä olemme nyt ja tie on tullut risteykseen, jonka seuraava reitti on vienyt meidät verkkokaupan maailmaan. Suurella innolla lähdemme nyt heittätymään tähän laivaan ja tarjoamaan koko Suomeen palveluitamme niin hevosten rehujen kuin ratsastusvaatteiden ja -tarvikkeiden osalta.

Hevosten rehut ovat siis olleet alkuunpaneva voima puodin avaamisessa ja vasta myöhemmin ovat tulleet ratsastukseen liittyvät tuotteet mukaan. Rehujen valinnassa valikoimaan on ollut selkeät ajatus, millaisia tuotteita haluamme myydä. Emme siis valinneet halvimpia rehuja, mikä ehkä olisi varmasti ollut helpompi markkinoida asiakkaille. Vaan tärkein kriteeri on ollut hevosten hyvinvointi. Rehuja, mitkä pitää hevosen terveenä, elinvoimaisena ja suorituskykyisenä. Oma uskomme on ollut luja korkealaatuisiin luonnon raaka-aineisiin, orgaanisiin kivennäisiin ja kuumentamattomaan rehuun.Ja matkan varrelta tulleet kokemukset ovat lisänneet uskoa siihen, että valitsemamme tie on oikea. 

Hevosten ruokinta on haastavaa varsinkin täällä meillä Suomessa vuodenaikojen vahtelusta johtuen. Emme pysty tarjoamaan hevosille niiden tarvitsemaa tasalaatuista ruokintaa. Jos olemme löytäneet hyvän balanssin tälle sisäruokintakaudelle, niin kannattaa olla onnellinen siitä. Tilanne voi muuttuu hetkessä, vaikka tallille tuleen uuden heinäerän johdosta. Siksi suosittelemme ottamaan ainakin ihan perusanalyysin heinistä, koska silloin osaamme reagoida tilanteisiin oikealla tavalla. Toki hevosissa kuin meissä ihmisissäkin on eroavaisuksia millä tavalla elimistömme reagoi.

Puhdas vesi ja laadukas heinä ovat aina kaiken ruokinnan suunnittelun kulmakiviä. Niitä ei voi korvata millään, joten siksi niihin on syytä panostaa enemmän kuin mihinkään muuhun hevosen ruokinnassa. Myymillämme rehuilla sitten vain täydennetään heinän vähäistä vakuaista, kivennäisiä, hivenaineita ja vitamiineja. Toki jotkut urheiluhevoset tarvitsevat lisäenergiaa suorituksiin. Muistuksena kuitenkin, että oma ravurimme juoksi 7dl Blue Chip Prota päivässä totokolmikoihin ja mikä ihmeellisintä oli se, että se pysyi sopivan pyöreässä kunnossa kovista starteista huolimatta. Määrä ei siis useinkaan ratkaise vaan laatu ja monesti vähemmän voi ollakin enemmän. 

Laadukkaat ja orgaanisia kivennäisaineita sisältävät rehut maksavat usein enemmän, mutta saattavat tulla pitkällä juoksulla halvemmiksi. Aina kannattaa laskea päiväkustannus, koska sen avulla rehujen hintoja pystyy vertaamaan. Meillä myynissä olevien täydennysrehujen Blue Chip ja St.Hippolyt syöttömäärät pyörii siellä 500g - 1 kg/ päivässä 500kg hevosella. Päiväkustannukset täydennysrehuilla on siellä 0,9 - 2,5 e  luokkaa päivässä. Nämä rehut usein hyvän heinän kanssa riittävät kattamaan hevosen tarvitsemat ravintoaineet. Mielestäni kustannus on vielä aika kohtuullinen. Vertailuksi voisi ottaa rehun, mikä maksaa 15 e / 20kg säkki ja syöttömäärä 500kg hevosella pyörii siellä 2-3 kg päivässä. Yleensä tämän hintaluokan rehussa ei ole orgaanisia kivennäisiä tai hivenaineita. Päivähinnaksi muodostuu 1,50 - 2,25 e/ pv. Näin päivähintaa tarkastellessa huomataankin, että vaikka säkki maksaa vähemmän voi päivähinta tulla yhtä kalliiksi.

Usein kuulee, että täysrehua ei syötetä suositusten mukaan eli esim. 2-3kg/pv, koska hevonen lihoo helposti. Ja näinhän se onkin, koska monissa rehuissa tärkkelyksen saanti nousee liian korkeaksi syötettäessä suositusten mukaan ja hevonen saa liikaa energiaa. Jos sitten omistaja varoo syöttämästä hevosta liian lihavaksi ja pienentää annosta jää ravintoaineiden saanti vajaaksi, koska suositukset on laskettu sen mukaan että ne täyttyy. Tällöin ruokintaan tulisi lisätä kivennäisvalmistetta, jotta taattaisiin päivittäisten kivennäisten ja vitamiinien saanti. Tätä asiaa onkin tutkittu ja huomattu, että harrastehevosilla voi olla jopa 40-60% vajeita hivenaineista ja vitamiineista. Ja muistutuksena vielä, että vain vakavat ja pitkäaikaiset puutokset näkyy päälle päin!

Myymissämme rehuissa on pienet syöttömäärät ja monissa niissä on myös matalat tärkkelykset. Orgaanisesti (aminohappo/glysiini kelaatteina)sidotut kivennäisaineet imeytyy paremmin ja niitä tarvitsee vähemmän. Siksi pienestä syöttömäärästä hevoset saa sopivasti energiaa, mutta niille pystytään silti turvaamaan tärkeiden hivenaineiden ja vitamiinien saanti. Lisäksi rehujen laadukkaat raaka-aineet käsitellään hellävaraista kuumentamatta niitä, jotta kaikki mahdolliset ravinteet säilyy hevosen ruokakupille asti. Meidän ihanat hevosasiakkaat ovat osanneet arvostaa tätä laadukasta ruokaa ja olemme saaneet kuulla monenlaisia hauskoja tarinoita siitä miten kaikenkarvaiset nelijalkaiset ystävämme ovat rehuihin reagoineet. Emme siis väitä myymiämme rehuja parhaiksi, mutta vallan toimiviksi kuitenkin. 


Kiitos ja lämpimästi tervetuloa ostoksille kauppaamme!


Lansarin Tallipuoti

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.